2019. november 15., péntek

Közelegnek az ünnepek, mindjárt itt a Mikulás!


Izgalmakat, ünnepi előszelet és számos újdonságot tartogat számunkra a november, de leginkább annak a vége. Az utolsó őszi és egyben első téli hétvégénk vasárnapja lesz Advent elsője is. A város vezetése a helyi boltosok szövetségével együtt, bevonva az itt élőket és tevékenykedni vágyókat, már november közepével megkezdte a nagy, közös koszorú elkészíttetését. A város díszpolgára, a jelenlegi legidősebb lakó, Kopniczki Ildikó Sarolta kapta meg azt a megtisztelő feladatot, hogy az első, lobogni vágyó gyertya lángját meggyújthassa.
Az alkalom tiszteletére minden kilátogatót egy bögre ingyen forrócsokoládé és mellé pár szem keksz vár. Ezen kívül, mint bizonyára mindenki észrevette, elkezdtek kikerülni a szokott dekorációk, a kirakatok egyre színesednek, a Cukorkaboltban megjelentek az első szaloncukrok, a Cukrászdából terjeng az első sütik által a "karácsonyillat" a Teaház pedig télire készült különlegességeit is áruba bocsátja.
December 5-én és 6-án reggel 9-től este 19 óráig a szemfülesek a Mikulással is összefuthatnak a Fő utczán vagy az Árnyas sétányon. Azt rebesgetik, nagyon kedveli a csokis süteményeket, így a Cukrászdában sem lesz lehetetlen elcsípni, hogy átadjátok leveleiteket, üdvözöljétek, vagy elrebegjétek kívánságaitokat!


Ahogy iskolánk és környékünk elég sokszínű, így rengeteg helyről, kultúrából és vallásból térnek ide emberek. Összegyűjtöttük nektek, hogy ki és miként készül Télapó ünnepére térség szerint.

¤ Belgium
Ez a nagyobb ünnep, a karácsony eltörpül kissé mellette. A gyermekek december 6-án kapják a nagy ajándékot a Mikulástól, az apró, csak édességes csomag majd a fa alá kerül.

¤ Csehország
A Mikulás érkezését a gyermek Jézus jelzi kis csengettyűjével. A csengőknek hagyománya és már külön kultúrája van náluk, rengeteget gyártanak különböző méretben, mintában és anyagban. Egyes különleges mágusparadicsomokban megbűvölteket is kapni már ezekből!

¤ Finnország
Az alfa és az omega. Az év legnagyobb ünnepe a karácsony, maga a december 6 nem kap különösebb körítést. A Télapó, vagyis a Joulupukki („karácsonyapó”) december 24-én este érkezik.

¤ Nagy-Britannia/Anglia
Itt a Mikulásnak (Santa Claus) szintén inkább karácsonykor van szerepe, süteményeket és egy pohár portóit raknak a karácsonyfa alá, majd a gyerekek az ágyukra óriási zoknit akasztanak. De december 6-ától már hatalmas a készülődés minderre.

¤ Írország
Nagyon érdekes szokás, hogy a Télapónak dátumtól függetlenül - ugyanis mindkettő tartható vallásosságuk okán - egy pohár whiskyt készítenek ki, a rénszarvasoknak pedig egy csomag répát.

¤ Németország
Itt a gyerekek december elején a karácsonyi ajándéklistát rajzokkal díszítik és éjszakára az ablakpárkányra helyezik. Tetejére cukornehezéket tesznek, hogy a Mikulás biztosan megtalálja. Sok német tájegységen régi karácsonyi szokásokkal is találkozhatunk. Így például a partvidéken a Télapó hajóval jön a tenger felől, a rénszarvasai bizonyosan megpihennek.

¤ Ausztria, Spanyolország, Olaszország és Magyarország
Nálunk és a szomszédoknál a Mikulás (Heiliger Nikolaus/Nikolaus/Miklós) december 6-án ajándékozza meg a jó gyerekeket édességgel, dióval és almával. A rosszaknak a virgács is kijár!
További szokás, hogy a jóknak mindenféle finomságot, a rosszaknak pedig szenet visz.

¤ USA
Amerikában mára kialakultak az Egyesült Államokra jellemző ünnepi szokások és szimbólumok, elsősorban az angolszász hagyományok átvételével, melyek közül igen jellemző például a zoknik kiakasztása a kandalló fölé, melybe Santa Claus, az amerikai Télapó teszi az ajándékot karácsony estéjén. Magát a december 6-át, mint Mikulást nem különösebben ünneplik.

¤ Görögország
Nem ünneplik a december 6-át, az ajándékokat általában szilveszterkor hozza a gyerekeknek Agios Vaszilisz (Szent László), a Télapó.

Rhédey I. Pandora

Nincsenek megjegyzések: