2018. január 15., hétfő

Játszani mondd akarsz-e

Már írtam a számítógépekről, azokról az egykor egész szobákat elfoglaló okos gépekről, amelyek nem csak egyenleteket számítanak. Igaz, eredetileg arra lettek feltalálva. Ha még nem tudtad volna, kedves olvasóm, az első ilyen monstrumok például abban segédkeztek, hogy kiszámítsák a Holdra jutáshoz szükséges röppályákat. Ajánlom figyelmedbe A számolás joga (Hidden figures) címet viselő filmet (újabb mugli művészeti csoda, amiről majd máskor bővebben mesélek), de vissza a ketyerékhez, amelyekről éppen mesélni kezdtem. Sokkal többet tudnak ezek már holmi számolgatásnál. Befogják az internetet - na erről is beszéltem már, ez az a mágikus hálózat, amely összekapcsolja a muglikat, ha úgy akarják, kismillió adatot enged elérni, és még azt is lehetővé teszi, hogy az elektronikus baglyaik ne ázzanak el, ha rossz az idő. Mint kiderült, elveszni néha azért még azok is el tudnak, na meg eltévedni is, elég csak egy betűt elírni a feladónak.
De nem csak erre képesek a gépek, hanem egy olyan világot is elérhetünk rajtuk, amilyet még álmodni sem mernénk. Ez a videójátékok világa, amely hihetetlenül fantasztikus, szépen kidolgozott és egyre gyönyörűbb alternatív valóságokat mutat nekünk. Igaz, nekünk nem annyira hihetetlen, hogy sárkányra vadásszunk, ha ez életünk minden vágya, nem egy képzés működik már szerte a világban, amelynek a célja szakképzett sárkányőröket, -kutatókat és -gyógyítókat nevelni, viszont a muglik is megtalálták a maguk lehetőségét, hogyan tegyék meg mindezt anélkül, hogy tudnának egyáltalán a svéd vagy a walesi rezervátum létéről is. Elég csak Skyrimet játszaniuk hozzá.


De nemcsak ez az egy lehetőség van természetesen, hanem sok száz vagy inkább ezer. Játszhatsz a húszas évek rajzfilmjeinek stílusában megrajzolt kis csészékkel is, akiknek az ördöggel szembeni tartozásukat kell rendezni, lehetsz bérgyilkos Rómában vagy éppen a függetlenségéért harcoló Amerikában, lehetsz stratéga Spártában, vagy amit csak szeretnél. Amit csak el tudsz képzelni. Igaz, nem mindegy, milyen géped is van hozzá, de hát ez már részletkérdés, ha nagyon érdekel, mi is az az i3 vagy i5, meg a RAM és memória, és egyéb kütyüzsargon szakszavak. A lényeg, hogy ha kipróbálnád, meglehet, hogy nem működik valamelyik nagyon szépen kidolgozott műremek a gépeden. Érdemes előbb ellenőrizni. Mondjuk megnyit az ember egy CPU-t - már megint értelmetlen betűhalmaz, na ezt nagyon szeretik ám a muglik, ami aztán kiad még egy másik rakás betűhalmazt, és kereshetsz egy informicsodát, hogy elmagyarázza, mi az a sok adat a képernyőn. És akkor az innováció: lehet ezt billentyűzettel, egérrel - lehet, hogy valahol macskát is tartanak hozzá -, meg mindenféle extrákkal játszani, mert van ám játék, amihez van pluszba külön kormány, pedál, gitár, miaszösz még. Maradjunk annyiban, hogy kreatívak ezek a muglik. Garantáltan új világba csöppensz, ha letöltöd a steamet és még meg is nyitod, én mondom.


Gépet bekapcsolni, fülhallgatót fel, billentyűzetre fel, kész, steam, játék. Jó szórakozást.

Nincsenek megjegyzések: